اکنون کلیه تنظیمات مورد نیاز جهت تخصیص آدرس IP به کلاینت ها انجام گرفت و کافی است کلاینت ها را در حالت دریافت IP از DHCP سرور (Dynamic) قرار دهیم تا بتوانیم بدون هیچ مشکلی از سرویس DHCP بهره ببریم.
تنظیمات DHCP Server در ویندوز
همانطور که می دانیم دستگاه های ما در شبکه بدون آدرس IP قادر به برقراری ارتباط با یکدیگر نیستند. اگر در سازمان ما تعداد زیادی دستگاه وجود داشته باشند ، تخصیص آدرس های IP به این دستگاه ها به صورت دستی کار بسیاد دشوار و با ضریب خطای بالایی خواهد بود زیرا این امکان وجود دارد که به اشتباه دستگاه هایی با آدرس IP یکسان تنظیم شوند. اصطلاحأ IP conflict به وجود خواهد آمد و این یک اختلال جدی در برقراری ارتباط ایجاد محسوب می شود.
در چنین شرایطی جهت رفع مشکلاتی از این قبیل استفاده از DHCP سرور یک الزامی است. DHCP Server با پاسخ به درخواست کلاینت ها ، آدرس های IP را به آن ها تخصیص می دهد و حتی این قابلیت نیز وجود خواهد داشت که آدرس هایی که پس از مدتی استفاده نشوند دوباره مورد استفاده کلاینت های دیگر قرار گیرد و به این صورت یک سرویس پویا برای ارائه آدرس IP در شبکه ایجاد خواهیم نمود. البته تخصیص آدرس IP به کلاینت ها یکی از قابلیت های DHCP Server می باشد و گزینه های بسیار زیادی توسط DHCP سرور جهت ارائه سرویس به کاربران وجود دارد.
نصب سرویس DHCP
در مرحله اول ابتدا باید Role مربوط به DHCP Server نصب شود. به منظور انجام این کار می بایست در Server Manager گزینه Manage را انتخاب و از زیر منوی آن روی Add Roles and Features کلیک نماییم.
در صفحه بعد روی گزینه Next کلیک می کنیم.
در این مرحله گزینه Role-based یا feature-based installation به صورت پیش فرض انتخاب شده و کافی است بر روی Next کلیک کنیم.
در صفحه بعدی سرور مورد نظر خود که به صورت پیش فرض انتخاب گردیده را مشاهده می نماییم. در این قسمت نیز با زدن Next به مرحله بعد می رویم.
این قسمت مربوط به Role مورد نظر است که قصد داریم آن را نصب کنیم. با انتخاب DHCP Server و کلیک بر روی Next به مرحله بعدی نصب Role مربوط به DHCP هدایت خواهیم شد. در نظر داشته باشید که وقتی DHCP Server را انتخاب می نمایید یک پنجره کوچک باز می شود که می بایست بر روی Add Features کلیک نماییم.
در پنجره بعدی نیازی به انتخاب Feature خاصی نیست و کافی است بر روی Next کلیک کنیم.
در پنجره بعدی نیز روی Next کلیک می نماییم و سپس گزینه Install را زده تا نصب Role مربوط به DHCP Server انجام گیرد.
در این مرحله باید منتظر باشیم تا نصب کامل شود و سپس با کلیک بر Complete DHCP configuration وارد تنظیمات DHCP سرور خواهیم شد.
در صفحه بعدی شرحی از تنظیمات لازم برای Security Group ها جهت مدیریت DHCP Server نمایش داده می شود و همچنین اگر در شبکه Domain وجود داشته باشد Authorize آن در Active Directory انجام خواهد گرفت.
با انتخاب Commit تنظیمات ذکر شده در بالا اعمال خواهد شد.
اکنون باید با کلیک بر روی Close پنجره مربوطه را بسته و فاز اول که در واقع نصب Role مربوط به DHCP Server بود را به پایان ببریم.
پیکربندی DHCP Server
در فاز دوم یعنی پیکربندی DHCP Server با باز نمودن Server Manager و گزینه Tools و انتخاب زیر منوی DHCP به کنسول مربوطه دسترسی پیدا می کنیم.
در این قسمت با باز کردن Server.msp.local و راست کلیک بر روی IPv4 قصد داریم یک Scope جدید برای DHCP Server ایجاد کنیم. دقت داشته باشید که اگر قصد استفاده از IPv6 در سازمان خود را دارید باید روی گزینه IPv6 راست کلیک کنید. در اینجا ما قصد پیکربندی بر مبنای IPv4 را داریم. به این منظور ما با کلیک راست بر روی IPv4 گزینه New Scope را انتخاب می کنیم.
در صفحه نمایش داده شده، روی Next کلیک می کنیم.
در مرحله بعدی یک نام برای Scope خود در نظر می گیریم.
تعیین محدوده آدرس IP
در صفحه بعدی در قسمت Start IP Address باید شروع آدرس های IP و در قسمت End IP Address می بایست پایان آدرس های IP در شبکه خود را مشخص نماییم. در اینجا ما قصد داریم آدرس شروع 192.168.1.1 و پایان آن 192.168.1.254 باشد. همچنین در قسمت پایین طول Subnet Mask را مشخص می کنیم که این هم باز به سیاست ها و تعداد دستگاه ها در شبکه بستگی دارد. ما در اینجا از حالت Stateful استفاده می نماییم و طول را 24 در نظر می گیریم و در واقع Subnet mask ما 255.255.255.0 خواهد بود.
در مرحله بعدی باید آدرس هایی که قصد داریم توسط DHCP به هیچ دستگاهی تخصیص نیابد را مشخص نماییم. همواره پیشنهاد می شود تعدادی از آدرس های ابتدایی را در Pool قرار ندهیم تا اگر سرور یا دستگاه های خاصی داریم که قصد داریم به آن ها آدرس های IP دستی و ثابت اعمال نماییم ، بتوانیم این آدرس ها را به آن ها تخصیص دهیم. برای مثال ما در اینجا 10 آدرس IP اول را در Pool مربوط به DHCP قرار نخواهیم داد پس برای این کار می بایست در قسمت Exclusion آدرس 192.168.1.1 را به عنوان Start و 192.168.1.10 به عنوان End در نظر بگیریم و سپس روی Add و سپس Next کلیک نماییم.
در پنجره بعدی تنظیمات مربوط به مدت زمان تخصیص آدرس ها به دستگاه ها نمایش داده می شود که پیشنهاد می شود اگر سیاست خاصی برای این قسمت نداریم از مقدار پیش فرضی که در نظر گرفته شده استفاده نماییم.
در مرحله بعدی از ما سوال می شود که آیا قصد داریم برخی از Option ها و تنظیمات نظیر Default gateway ، DNS ، WINS و … را هم اکنون انجام دهیم یا اینکه این تنظیمات را بعدا اعمال کنیم. بهتر است از گزینه Yes, I want to configure these options now استفاده نماییم و این تنظیمات را انجام دهیم.
در صفحه بعد از ما آدرس Default Gateway را می خواهد. وقتی Default gateway را در اینجا به عنوان مثال 192.168.1.1 در نظر بگیریم وقتی سرور به کلاینت ها IP تخصیص می دهد به صورت اتوماتیک این آدرس به عنوان Default gateway به کلاینت ها تخصیص داده خواهد شد. با وارد نمودن Default gateway و زدن دکمه Add و سپس کلیک بر روی Next به مرحله بعد هدایت خواهیم شد.
در صفحه بعد Option مربوط یه DNS می باشد و همانطور که در بالا ذکر شد ، مقادیر وارد شده در این قسمت نیز به کلاینت ها اعمال خواهد گردید. در این قسمت DNS Server های مورد نظر را قرار می دهیم که در اینجا ما DNS Server اول را آدرس DNS Sever داخلی یعنی 192.168.1.100 و DNS Server دوم را گوگل یعنی 8.8.8.8 قرار می دهیم. با انجام این کار دیگر مشکلی از نظر DNS در شبکه داخلی و اینترنت نخواهیم داشت.
امروزه استفاده از WINS سرور ها دیگر رایج نیست اما اگر در مجموعه خود از WINS سرور استفاده می نمایید می بایست آدرس آن را در این قسمت وارد نمایید در غیر این صورت می توان با کلیک بر روی Next به صفحه بعد برویم.
در صفحه بعدی از ما سوال می شود که آیا قصد داریم این Scope و تنظیمات آن هم اکنون فعال سازی شود یا خیر. که در اینجا ما از گزینه Yes, I want to activate this scope now استفاده می نماییم.
در پایان روی Finish کلیک می نماییم تا مراحل پیکربندی DHCP Server پایان یابد.
شرکت مهندسی رساتلکام ، ارائه دهنده ی خدمات فناوری ارتباطات و اطلاعات ، اعم از راه اندازی و اجرای تمامی سرویس های شبکه های کامپیوتری در تبریز می باشد.
جهت مشاوره با کارشناسان ما در ارتباط باشید.