توپولوژی شبکه
توپولوژی یا همبندی عبارت است از نحوه چیدمان و اتصال عناصر شبکه به یکدیگر ، اولین گام برای نصب و راه اندازی شبکه ، تعیین توپولوژی مورد نیاز می باشد . توپولوژی شبکه در دو نوع توپولوژی فیزیکی و توپولوژی منطقی دسته بندی می گردد. توپولوژی فیزیکی به چیدمان فیزکی عناصر شبکه نسبت به یکدیگر و چگونگی برقراری ارتباط بین آنها اشاره می کند در حالیکه توپولوژی منطقی به نحوه انتقال اطلاعات و داده ها بین عناصر شبکه و البته از طریق بستر فیزیکی موجود اشاره می نماید.
توپولوژی خطی :
در این توپولوژی همه کامپیوتر ها به وسیله یک کابل کوآکسایل به هم اتصال داده خواهند شد ، به شبکه هایی که از کابل نازک استفاده می کند Thin Net و شبکه هایی که از کابل ضخیم استفاده می کنند Thick Net گفته می شود.
* مزیت های شبکه های خطی:
– میزان کابل مصرف شده خیلی کم است و در نهایت قیمت راه اندازی آن هم کم است.
– راه اندازی آن خیلی آسان است و احتیاج به تجریه اندکی دارد.
* عیب های شبکه های خطی:
– به علت اینکه همه سیستم ها به وسیله ی یک کابل به هم اتصال داده می شوند قطعی یک بخش از کابل موجب قطعی تمام شبکه خواهد شد.
– اشکال زدایی و از بین بردن مشکلات آن خیلی مشکل می باشد.
– ایجاد تغییر در آن خیلی دشوار تر نسبت به سایر توپولوژی ها است.
توپولوژی ستاره ای:
در این توپولوژی همه کامپیوتر ها به وسیله کابل به سوییچ اتصال داده می شوند و همه سیستم ها از همدیگر جدا می باشند ، برخلاف توپولوژی خطی قطع شدن یک کابل موجب قطع شدن تمام شبکه نمی شود چرا که همه ی سیستم ها به وسیله کابل جداگانه به سوییچ اتصال داده می شود.
* مزیت های توپولوژی ستاره ای:
– عدم اتصال یک کابل موجب قطع شدن تمام ارتباطات نخواهد شد.
– توسعه این توپولوژی خیلی آسان است و سرعت بیشتری نسبت به توپولوژی گذشته دارد.
* عیب های توپولوژی ستاره ای:
– به دلیل استفاده زیاد کابل و سوییچ باعث شده از هزینه بالایی برخوردار باشد.
عکس توپولوژی ستاره ای
توپولوژی حلقوی:
در این توپولوژی همه سیستم ها به شکل حلقوی به همدیگر اتصال داده خواهند شد و داده در جهت عقربه ساعت آغاز به گردش خواهد کرد و به مقصد می رسد به این توپولوژی که اصطلاحا به آن Token Ring می گویند نخستین کامپیوتری که روشن می شود سیگنالی را به نشانه Token درست می کند و در شبکه این نشانه آغاز به حرکت می کند و هر موقع کامپیوتری قصد داشته باشد داده ای را بفرستد منتظر می ماند تا این نشانه به آن برسد و بعد داده را خواهد فرستاد در واقع این نشانه اجازه ارسال را به هر سیستم در حین گردش خواهد داد و هنگامی که داده فرستاده می شود به مقصد برسد سیستم مقصد برای آن که سیستم مبدا را از دریافت کردن داده با خبر کند پیامی را تحت عنوان Acknowledge می فرستد.
عکس توپولوژی حلقوی
توپولوژی مش:
در این توپولوژی همه سیستم ها به وسیله کابل به همدیگر اتصال داده می شوند که مصرف کابل در این شکل خیلی بیشتر است. در این روش هر سیستم ارتباط جدا با دیگر سیستم های دارد.
* مزیت های توپولوژی مش:
– اولین مزیتی که می توان به آن اشاره کرد امنیت و قابل اطمینان بودن آن است. و دومین مزیت آن این است که اگر کابلی قطع شود تمام شبکه از کار نمی افتد.
* عیب های توپولوژی مش:
– به علت استفاده بالا از کابل دارای هزینه زیادی است.
عکس توپولوژی مش