Microsoft Hyper-V چیست و چه کاربردی دارد ؟
تکنولوژی های مجازی سازی امروزه به عنوان یک مسئله کلیدی در فناوری اطلاعات محسوب می شوند که در سال های اخیر دیتاسنتر ها به سمت استفاده از این تکنولوژی ها در ساختار سرویس های خود حرکت کرده اند. فناوری مجازی سازی سرور ها به این معناست که شما می توانید چندین سیستم عامل سرور را بصورت کاملا ایزوله و جدا از هم بر روی یک دستگاه سرور سخت افزاری قرار دهید ، به گونه ای که از تمامی منابع سخت افزاری شما به صورت بهینه استفاده شود و کارایی سرور شما به حداکثر برسد.
یکی از برنامه های مجازی سازیHyper-V (هایپر وی) می باشد که در این مقاله قصد داریم در مورد Hyper-V چیست و چه کاربردی دارد؟ مطالبی را برای شما ارائه دهیم.
Hyper-V چیست ؟
با توجه به اینکه مجازیسازی بر روی یک سختافزار خاص اجرا می شود ، در اکثر اوقات شکل نرمافزاری دارد. از جمله شرکت هایی که در زمینه تولید سیستم های مجازی از جمله مجازی سازی سرور مجازی مشغول به کارند می توان شرکت مایکروسافت با برنامه هایپر وی و یا سیستم های مبتنی بر هسته لینوکس از جمله VMware ESX را نام برد.
مزایای مجازی سازی چیست؟
- کاهش هزینه خرید تجهیزات سخت افزاری
- متمرکز سازی سخت افزاری و نرم افزاری
- کاهش هزینه های جاری نظیر برق ، نگهداری ، تعمیرات
- کاهش گرمای تولیدی توسط دستگاه ها
- عدم نیاز به فضای زیاد به نسبت حالت های سنتی
- استفاده از بیشترین ظرفیت تجهیزات سخت افزاری
- جابجایی راحت
- پشتیبان گیری راحت از اطلاعات
- تسریع امور به خاطر وجود بالقوه دستگاه ها و عدم نیاز به صرف زمان برای خرید ، نصب و آماده سازی
- امکان تنظیم و نصب سرور ها و تجهیزات مجازی با استفاده از الگو و کپی برداری
امکانات برنامه Hyper-V
- مهاجرت زنده (Live Migration)
- حافظه رم پویا (Dynamic Ram, smart paging)
- مجوز نصب (License)
- وجود نسخه مشابه در ویندوز ۸
- محیط کاربری آسان تر (User Interface)
- خط فرمان PowerShell
♦ مهاجرت زنده (Live Migration)
این قابلیت در هایپر وی سبب میشود که Virtual Machine بدون آن که خاموش شود بین دو هسته سوئیچ کند. یعنی میتوان یک سیستم را بر روی یک سیستم دیگر اجرا کرد و این قابلیت اهمیت زیادی دارد. مثلا فرض کنید یک سرور در یک اداره دچار نقص شود، بدون در نظر گرفتن چنین قابلیتی سرور باید قطع شود و تعویض شود. بنابراین کار کارمندان آن اداره مختل میشود. اما با روی کار آمدن Live Migration بدون خاموش کردن سرور میتوان هاست آن را به هاستی دیگر انتقال داد و همچنین با استفاده از این قابلیت میتوان یک سرور را بدون اینکه خاموش شود ، ارتقا داد.
♦ حافظه رم پویا (Dynamic Ram, smart paging)
این سرویس که از نسخه ۲۰۰۸ نرم افزار هایپروی شروع شده است تا ماشین های مجازی در صورت نیاز از حافظه و یا فضای ذخیره سازی بیشتری که در دسترس است استفاده کنند. همچنین تخصیص حافظه رم بهصورت پویا و آنلاین از یک ماشین مجازی به ماشین مجازی دیگر امکان پذیر است. همچنین در Smart paging میتواند فضای دیسک ذخیره سازی اطلاعات روی یک ماشین مجازی را بهصورت حافظه رم مجازی استفاده کرده و به صورت موقت به یک ماشین مجازی تخصیص دهد.
هنگامی که یک ماشین مجازی شروع به کار میکند یا ری استارت میشود و مقدار حافظه رم کافی برای پشتیبانی از آن وجود ندارد و حافظه رم اصلی نمیتواند از ماشین های مجازی دیگر ، مقدار حافظه مورد نیاز را تأمین کند، از Smart Paging به جای حافظه رم استفاده میشود تا هنگامی که حافظه رم کافی از سوی دیگر ماشین های مجازی تأمین شود و در این مدت کارایی سیستم کاهش نیابد و نرخ دسترسی به دیسک فیزیکی دچار افت نشود.
♦ مجوز نصب (License)
زمانی که شما از نسخه استاندارد ویندوز ۲۰۱۲ استفاده میکنید به شما مجوز دو نسخه ماشین مجازی نیز داده میشود. در صورتی که شما از نسخه Datacenter استفاده کنید به تعداد نامحدود اجازه استفاده از سرور ۲۰۱۲ مجازی را خواهید داشت. در نسخه Windows 2012 R2 Datacenter تمام ماشین های مجازی ۲۰۱۲ که ایجاد میشوند بصورت پیش فرض Activate میباشند و دیگر نیازی نیست که شما آنها را Activate کنید. البته این در صورتی است که میزبان آنها که این ماشین های مجازی بر روی آن قرار گرفته است Activate باشند.
♦ وجود نسخه مشابه در ویندوز ۸
یکی دیگر از مهم ترین مزیت های این تکنولوژی برای مدیران شبکه و افرادی که به صورت مجازی سرور های شبکه خود را تفکیک کردهاند هماهنگی کامل نسخه ویندوز ۸ نرم افزار Hyper-V با نسخه استفاده شده در ویندوز سرور ۲۰۱۲ است. همچنین کاربران سیستم های عامل و نرم افزار های مایکروسافت نیازی به صرف وقت جهت یادگیری مسائل پایه ای این نرم افزار ندارد.
شما می توانید قبل از شروع به طراحی یک بستر مجازی به صورت واقعی تمامی مراحل پیاده سازی پروژه را به صورت آزمایشی اجرا کنید و با نصب سیستم عامل های مورد نیاز و نرم افزار های کاربردی شبکه در کامپیوتر شخصی خود به تست و رفع اشکال زیرساخت IT اقدام کنید و پس از بررسی تمامی مسائل در زمانی مناسب تمامی ماشین های مجازی را به سرور های میزبان اصلی هایپر وی انتقال دهید. در نسخه ۸ ویندوز سایر قابلیت های مجازی سازی نظیر امکان ثبت وضعیت ماشین مجازی (Snap-shot) ، اشتراک فایل ، افزودن آنی (Hot Plug) حافظه رم ، پردازنده ، منابع ذخیرهسازی همانند نسخه قبل وجود دارند.
♦ محیط کاربری آسان تر (User Interface)
شاید برای تمام مدیرانی که با ساختار مجازی کار کرده اند کپی کردن از سیستم مدیریت ساختار مجازی به درون کنسول ماشین مجازی یکی از سختی های کار کردن با ساختار مجازی باشد. دلیلی که نیازی به این قابلیت در بعضی از سازمان ها دیده نمیشود مساله امنیت ماشین های مجازی اینکه انتقال فایل به کنسول ماشین مجازی بصورت Copy/Paste میتواند ناقض امنیت سیستم باشد. اما در بعضی از موارد بیشتر مدیران شبکه برای اینکه بتوانند این کارها را انجام دهند به ماشین مجازی Remote Desktop میزنند و کار خود را انجام میدهند.
مایکروسافت در نسخه جدید این قابلیت را ارائه داده است. یعنی شما میتواند به وسیله RDS قابلیت هایی مانند RDP را در اتصال به ماشین مجازی به وسیله کنسول هایپر وی داشته باشید. در Hyper-V جدید این قابلیت بصورت دلخواه میتواند فعال یا غیر فعال شود. در صورت فعال کردن Enhanced VM Interaction شما از پشتیبانی کامل از صدا ، عکس ، فایل ها و فولدر ها ، همچنین Copy/Paste کردن کلمات با حفظ فرمت قبلی را خواهید داشت. همچنین بصورت کامل میتوانید از کارت های هشمند و USB Redirection نیز استفاده کنید. مایکروسافت تمام قابلیت های RDP را در این رابط کاربری جدید جای داده است.
♦ خط فرمان PowerShell
مهندسین شبکه با استفاده از خط فرمان قدرتمند PowerShell مایکروسافت یعنی میتوانند کنترل تمامی عملکرد های این بستر مجازی را بدست بگیرند. میتوان هایپر وی را از راه دور و از طریق اسکریپت های نوشته شده یا دستورات خط فرمان که در ابزار PowerShell 3.0 اجرا میشوند ، مدیریت و کنترل کرد.
شرکت مهندسی رساتلکام ، ارائه دهنده ی خدمات فناوری ارتباطات و اطلاعات ، اعم از راه اندازی و اجرای تمامی سرویس های شبکه های کامپیوتری در تبریز می باشد.
جهت مشاوره با کارشناسان ما در ارتباط باشید.