VPN چیست ؟ و بهترین پروتکل های VPN
پروتکل VPN مخفف عبارت Virtual Private Network به معنی شبکه خصوصی مجازی می باشد. در واقع VPN به کاربران یک شبکه عمومی اجازه می دهد که داده ها را از طریق شبکه خصوصی دریافت و ارسال کنند. در این صورت سیستم های رایانه ای و دستگاه هایی که مورد استفاده قرار می گیرند ، به نوعی از طریق شبکه عمومی به شبکه خصوصی متصل می شوند.
VPN چیست ؟
VPN یک نوع شبکه خصوصی مجازی می باشد. در این شبکه های خصوصی قوانین و استاندارد ها و امنیت های خاصی اجرا می شود. برای مثال شاید این شبکه به اینترنت بدون فیلتر متصل شده باشد. اما اگر شما بخواهید خارج از محدوده این شبکه به آن وصل شده و از آن استفاده کنید ، می بایست یک اتصال خاص بین سیستم شما و شبکه خصوصی برقرار شود. این اتصال خاص به واسطه فرآیند های منحصر به فردی برقرار شده و شما می توانید وارد این شبکه خصوصی شوید. همچنین در این حالت شما از قوانین و استاندارد های این شبکه استفاده کرده و منابع و اینترنت این شبکه در دسترس شما خواهد بود.
بهترین پروتکل های VPN
در این بخش قصد داریم تا برخی از بهترین پروتکل های VPN را مورد بررسی قرار دهیم.
پروتکل PPTP :
پروتکل PPTP مخفف عبارت Point To Point Tunneling Protocol به معنی پروتکل تونلی نقطه به نقطه ، قدیمی ترین پروتکل VPN است که این نوع VPN بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. معمولأ برای اتصال به اینترنت و اینترانت یعنی دسترسی به شبکه داخلی دفتر شرکت از پروتکل PPTP مورد استفاده قرار می گیرد.
برای استفاده از وی پی ان PPTP لازم نیست که سخت افزار اضافی برای آن تهیه کنید و قابلیت و ویژگی دیگری نصب کنید ، در نتیجه قیمت ارزان تری دارد و این امر باعث می شود تا استفاده از این نوع VPN آسان تر و کم هزینه تر باشد.
پروتکل Site-To-Site :
وی پی ان Site-To-Site با نام وی پی ان Router-To-Router نیز شناخته می شود که بین کاربران شرکت ها محبوب می باشد. اکثرأ شرکت های بین المللی دفاتری دارند که در نقاط مختلف جهان قرار دارند و با استفاده از این VPN ، ارتباط امنی را بین دفاتر خود برقرار می کنند.
وی پی ان Site-To-Site از نظر امنیت ، نسبت به وی پی ان PPTP بسیار بهتر است ، زیرا ویژگی رمزگذاری را در اختیار کاربران قرار می دهد.
پروتکل SSTP :
پروتکل SSTP مخفف عبارت Secure Socket Tunneling Protocol توسط شرکت مایکروسافت توسعه داده شده و برای اولین بار در ویدوز ویستا مورد استفاده قرار می گیرد. پروتکل اختصاصی آن روز لینوکس کار می کند ولی در وهله ی اول به عنوان یک تکنولوژی مخصوص ویندوز شناخته می شود.
پروتکل IKEv2 :
پروتکل IKEv2 مخفف عبارت Internet Key Exchange version2 در واقع یک پروتکل VPN نیست ، اما رفتار آن مانند VPN با همکاری مایکروسافت و سیسکو ساخته شده است. از این نوع VPN برای موبایل ها در شبکه ی 3G و 4G به صورت خاص کاربرد دارد زیرا در اتصال مجدد پس از قطع ارتباط ، عملکرد خوبی دارد.
همچنین این نوع پروتکل به طور گسترده پشتیبانی نمی شود ، اما برای دستگاه هایی که با آن سازگار هستند ، تنظیمات بسیار ساده ای دارد.
پروتکل IPsec :
پروتکل IPsec مخفف عبارت Internet Protocol Security به معنی پروتکل امنیتی اینترنت ، یکی از معروف ترین پروتکل های VPN می باشد که ترافیک اینترنت را در یک شبکه IP امن می کند و این امکان را به شما می دهد تا از طریق تونلی که در یک مکان دیگر قرار گرفته ، به سایت مرکزی خود دسترسی پیدا کنید.
IPsec رمزگذاری را در سر تا سر ارتباط اینترنتی را در دو حالت Tran Sport Mode (حالت انتقال ) و Tunneling Mode ( حالت تونلی ) فراهم می کند. همچنین این نوع VPN اطلاعات شما را کاملأ از چشم جاسوسان مخفی و در امان نگه می دارد.
پروتکل L2TP :
پروتکل L2TP مخفف عبارت Layer 2 Tunneling Protocol به معنی پروتکل تونلی لای 2 ، مانند پروتکل IKEv2 s ساخت دو شرکت مایکروسافت و سیسکو می باشد. پروتکل L2TP به همراه VPN دیگری کار می کند و به تنهایی VPN نیست . در اکثر مواقع ، پروتکل L2TP با پروتکل IPsec ترکیب می شود تا خدمات با کیفیت بهتری ارائه دهد.
پروتکل MPLS :
پروتکل MPLS مخفف عبارت Multiple- Protocol Label Switching به معنی تعویض برچسب چند پروتکلی برای ارتباط Site-To-Site کاربرد دارد. این VPN نسبت به دیگر پروتکل های VPN انعطاف پذیر تر می باشد و همچنین باعث بهبود در سرعت توزیع بسته های داده می شود.
پروتکل MPLS به دلیل پیچیدگی مدیریت آن ، برای افراد مبتدی و کاربران خانگی مناسب نیست. همچنین این VPN قیمت بالایی دارد.
وی پی ان Hybrid :
این نوع VPN از ترکیب دو نوع وی پی ان IPsec و MPLS می باشد. در این نوع ، وی پی ان IPsec به عنوان پشتیبانی برای MPLS عمل می کند تا یک رمزگذاری قوی را مهیا کند. این نوع VPN برای افرادی که انعطاف پذیری بالاتری نیاز دارند مناسب است و معمولأ مورد استفاده شرکت های تجاری قرار می گیرد.
اگر کاربر از وی پی ان Hybrid استفاده کند ، حداکثر امنیت را در یک اتصال اینترنت به صورت عمومی نصیب خود می کند و می تواند سایت مرکزی را به یک مکان دور متصل کند. این دو VPN هزینه را کاهش نمی دهد اما مزایای زیادی را با قیمت بالا ارائه می دهد.
پروتکل OpenVPN : OpenVPN یک پروتکل VPN اپن سورس است که برای پورت های مختلف و انواع رمزگذاری قابل تنظیم و استفاده می باشد. OpenVPN یکی از پروتکل های VOPN جدید است که برای اولین بار در سال 2001 ارائه داده شد.
کاربران معمولأ با استفاده از یک برنامه VPN از OpenVPN استفاده می کنند ، زیرا ابزار این VPN در کامپیوتر ها و موبایل ها به صورت پیش فرض تعبیه نشده است.
سرعت OpenVPN به اندازه PPTP نمی باشد اما سرعت آن تقریبا با سرعت L2TP برابر است. البته به دستگاه و پیکربندی آن نیز بستگی دارد.
پروتکل WireGuard : WireGuard یک پروتکل تونلی VPN امن می باشد که هدف آن بهبود سرعت ، سهولت در استفاده و … در سایر پروتکل های معرفی شده در بالا است.
این پروتکل سرعت خوبی دارد و بسیاری از اشکالات موجود در پروتکل های دیگر را از بین می بردو برای بهبود سرعت از هسته لینوکس استفاده می کند. همچنین این پروتکل راه اندازی نسبتأ آسانی دارد ، اگرچه هنوز به طور گسترده پیاده سازی نشده است.